Is krachtvoer nodig?

We kunnen het niet genoeg benadrukken; ruwvoer is de basis! Daarover lees je meer in dit artikel over ruwvoer. Voor veel paarden en pony’s levert ruwvoer in combinatie met een vitamine-mineralen supplement voldoende voedingsstoffen. Krachtvoer is nodig als een paard:

 • met ruwvoer niet op gewicht blijft (door een slechte kwaliteit ruwvoer, door gebits- of verteringsproblemen of door een hoge energiebehoefte),  of;
 • als een paard voor de sportprestatie baat heeft bij energie in de vorm van extra vetzuren, elektrolyten of makkelijk verteerbare koolhydraten.

Er wordt in Nederland vaak en veel krachtvoer gegeven, terwijl dit vaak niet nodig is. Overdaad schaadt. Bovendien is enkele kilo's muesli of biks per dag geen garantie dat er wordt voldaan aan de voedingsbehoefte wat betreft vitaminen, mineralen en bijvoorbeeld goede kwaliteit eiwit. Hiervoor moet de behoefte van je paard worden afgezet tegen het (ruw)voer wat hij in totaal op een dag binnen krijgt.

Of er naast een goed vitamine-mineralen supplement nog aanvullend voer nodig is, is alleen te bepalen als er naar het totale rantsoen wordt gekeken en de behoefte van het paard. Een dragende merrie heeft aan het eind van de dracht hele andere behoeftes dan een paard wat M-niveau dressuur loopt. Hier kan een voedingsconsulent mee helpen door een voedingsadvies op te stellen. 

Hoe kies je een passend supplement?

De keuze is reuze als het aankomt op voedingssupplementen voor je paard. Elke fabrikant beweert dat het 'past bij de behoefte van je paard', 'goed opneembaar is' of 'natuurlijk is'. Laten we voorop stellen dat geen enkel paard hetzelfde is, dus ook de behoeftes per paard verschillen. Dit komt door de manier waarop het paard gehouden, gevoerd en gereden wordt, maar is ook afhankelijk van bijvoorbeeld het ras.

Voor 95% van alle paarden in Nederland, ongeacht ras of trainingsintensiteit, geldt dat ze voldoende hebben aan goed ruwvoer en een aanvullend preparaat wat voorziet in vitaminen, mineralen en spoorelementen. Hierbij zijn een aantal zaken belangrijk:

 • goed ruwvoer - dit kan zijn vers gras, hooi, voordroogkuil of kuil. Belangrijk is dat het fris ruikt, vrij is van broei en schimmel en qua gehaltes aansluit bij de behoeften van het paard. Dat betekent voor het overgrote deel van de paarden: niet te suikerrijk maar met voldoende eiwit. De enige manier om uitsluitsel te krijgen over de gehaltes van het ruwvoer, is door een ruwvoer analyse uit te voeren. Dit kan eenvoudig en goedkoop via de Pavo ruwvoer Quickscan en geeft een indicatie van het de energiewaarde, het eiwitgehalte en het suikergehalte. Beter is echter een uitgebreide Equifeed analyse, dit geeft precies de gehaltes weer, maar ook belangrijke mineralen en spoorelementen.
 • opneembaarheid supplement - naast de concentratie van de vitaminen, mineralen en spoorelementen in een voedingssupplement, is de opneembaarheid minstens zo belangrijk. Zo is natuurlijk vitamine E veel effectiever dan een mengsel van synthetische soorten (zie ook hieronder) en zijn organisch gebonden mineralen veel beter opneembaar dan niet organisch gebonden mineralen. Bij eiwitten is het bijvoorbeeld belangrijk dat essentiële aminozuren (zoals methionine en lysine), die het paard niet zelf kan aanmaken, worden gesupplementeerd. Daar heeft het paard meer aan dan willekeurig (ruw) eiwit.
 • behoefte paard - als het paard om wat voor reden dan ook een andere behoefte krijgt, denk aan dracht, ziekte of ouderdom, dan kan een extra aanpassing van het dieet nodig zijn. Bij drachtige dieren betekent dit meer eiwit en energie, bij ziekte kan dit extra vitaminen, mineralen en vetzuren betekenen en bij ouderdom moet de verteerbaarheid makkelijker worden gemaakt.
Equine Services -Supplementen magnesium paard

Vitamine E supplementeren bij paarden

Vitamine E is een vetoplosbare vitamine die in het lichaam een functie heeft als anti-oxidant. Vitamine E speelt een belangrijke rol bij het wegvangen van vrije radicalen, welke schadelijk zijn voor het paard. Vers gras zit bomvol vitamine E, suppletie is dan niet nodig. In gedroogd ruwvoer neemt de concentratie vitamine E echter rap af, na 3 maanden zit er géén vitamine E meer in. In de winter is vitamine E bijvoeren dan ook een must. Natuurlijk vitamine E wordt het beste opgenomen door je paard. Maar: de meeste vitamine E supplementen bevatten een synthetische variant, waar je méér van moet geven om aan de behoefte te voldoen.

Natuurlijk vitamine E heet ook wel d-alpha-tocopherol of RRR-alpha-tocoferol. Dit is één van de acht varianten (isomeren) waarin vitamine E voorkomt. Dit is voor het paard het beste opneembaar in het verteringsstelsel. Voor natuurlijk vitamine E geldt dan ook dat 1mg hetzelfde is als 1I.E. (internationale eenheid, ook wel IU international units). Het lastige van natuurlijk vitamine E is dat het makkelijk afbreekt en daarom moeilijk in de beloofde concentraties te verwerken is in bijvoorbeeld krachtvoer. De vorm waarin het vit. E wordt gegeven is bepalend voor het aantal I.E. per mg vit. E

Als vitamine E synthetisch wordt nagemaakt krijg je all-rac-alpha-tocoferol ook wel dl-alpha-tocoferol genoemd. Hierin zitten vaak de acht isomeren van vitamine E, waardoor dit door het paard veel minder goed opneembanti-oxidant1aar, oftewel biologisch beschikbaar is. Dat kan betekenen dat tot wel 8x zoveel vitamine E gevoerd moet worden, om aan de behoefte van het paard te voldoen. Het kan dus zijn dat er bijvoorbeeld 800mg vitamine E in een kilo krachtvoer zit, waarvan maar 100I.E. overblijven die daadwerkelijk door het paard worden opgenomen. 

Behoefte
De gemiddelde dagelijkse behoefte van een paard is 1I.E. vitamine E per kilo lichaamsgewicht. Oftewel een paard van 600kg heeft 600I.E. vitamine E/dag nodig. Er is extra vitamine E nodig bij:

 • Olie gift: 125 I.E. extra per 100ml olie
 • Sport: 600I.E. extra vanaf Z-niveau
 • Melkgevende merrie: 100 I.E. per 100kg lichaamsgewicht merrie extra
 • Opgroeiende veulens tot 3 jaar: dubbele behoefte op basis van lichaamsgewicht, dus bij 450kg, 900I.E. per dag

Overdosering gebeurt pas bij 10x de behoefte van het paard. Je geeft dus niet gauw teveel vitamine E.

Hoe kies je?
Hier wordt het echt ingewikkeld, omdat veel fabrikanten niet op de verpakking zetten welk vitamine E is toegevoegd aan een voer. Als vitamine E supplementen die vrij verkrijgbaar zijn is Equi-vitamine E één van de weinige producten met puur d-alpha-tocopherol. Zelf maken we graag gebruik van vitamine E capsules die per capsule 600I.E. natuurlijk vitamine E bevatten. Door de capsulering zijn ze relatief lang houdbaar. Een pot met 210 capsules kost €62.50 incl BTW. Bestellen kan eenvoudig via ons contactformulier.


Koop kwaliteit

De betere supplementen bevatten goed opneembare voedingsstoffen en geen overmaat aan zaken die paarden niet extra nodig hebben (denk aan ijzer, suikers etc.). Sommige supplementen zijn verwerkt in een geconcentreerd product wat naast het ruwvoer aan aanvulling wordt gegeven. Andere voedingssupplementen vervangen een deel van het ruwvoer en bevatten ook extra vezels en gisten of prebiotica (denk aan koliek gevoelige paarden, oudere paarden etc.). Een goed product lijkt vaak duurder dan gemiddeld maar let op: ze zijn effectiever en geconcentreerder dan gemiddelde supplementen.

Zelf werken we graag met de onderstaande supplementen en voeders. Uw dierenarts helpt graag met het optimaliseren van het rantsoen van uw paard. Je kunt hiervoor gerust contact opnemen.

Bonpard-Veterinair-Speciaalvoeder-alle-producten-2

Bonpard

Bonpard zijn voeders ontwikkeld door dierenarts en paardenvoedingspecialist Anneke Hallebeek. Bonpard wil paardenhouders in staat stellen om paarden met een specifieke voerbehoefte zo goed mogelijk te voeden, zodat deze gezond worden en blijven. De Bonpard dieetvoeders, speciaalvoeders en supplementen zijn doelgericht en zonder compromissen samengesteld voor paarden met een specifieke voedingsbehoefte. De dieetvoeders zijn alleen via de dierenarts verkrijgbaar. Er zijn voor verschillende toepassingen geschikte voeders:

 • Colon - Bonpard colon helpt bij  preventie van dikke darmkoliek, mestwateren, hoefbevangenheid en slecht verteerde mest. Het is speciaal ontwikkeld voor een gezonde en dikke darmfermentatie. De uitgekiende combinatie van vezels stimuleert het kauwen en ondersteunt een optimale vertering. Bonpard colon is een vezelrijk voer met een laag zetmeel- en suikergehalte.
 • Forage - volledig vitamine- en mineralen supplement wat aansluit bij de tekorten uit gemiddeld Nederland ruwvoer. De combinatie van Bonpard Forage Supplement en ruwvoer is een compleet rantsoen voor een gezond paard die voor recreatief of lichte sport wordt gebruikt.Door het gebruik van Intellibond is de smakelijkheid beter dan van veel andere geconcentreerde mineralenbrokjes. De techniek van Intellibond zorgt er voor dat de van nature vieze smaak van koper en zink pas in de maag vrijkomt in plaats van in de mond.
 • Motility - bevordert een vlotte passage in de dunne darm en ondersteunt de preventie van verstoppingskoliek. Bonpard Motility is vezelrijk en heeft een optimale dunne darmverteerbaarheid door gebruik te maken van voorbehandelde grondstoffen.
 • Muscle - Bonpard Muscle is geschikt voor paarden die herhaaldelijk klachten hebben van spierbevangenheid en bij vermagering. Het is ook uitstekend voer voor sportpaarden of paarden met (te) veel temperament: het levert gezonde energie zonder het temperament te verhogen.Bonpard Muscle is een vetrijk voer met een laag zetmeel- en suikergehalte. Het bevat hoogwaardige eiwitten en een hoog gehalte aan vitamine E en selenium.
 • Resistance - specifieke mineralen en vitaminen die extra nodig zijn in tijden van herstel na ziekte, of bij het verlichten van allergieen zoals staart- en maneneczeem. Daarnaast bevat het omega-3-vetzuren en beta-(1,3/1,6)-glucanen. Bonpard Resistance Supplement bevat alle ingrediënten die de immuniteit een “boost” geven. Vooral in combinatie met Bonpard Colon levert dit een totale aanpak op.
 • Non-Obesitas - energiearm met wel de juiste vezels voor een gezonde darm, en goede aanvullen van vitaminen en mineralen
 • Senior - Aanvullend voer ter compensatie van chronische dunne darminsufficiëntie. Bonpard Senior is speciaal geschikt voor oudere paarden en paarden die minder goed kunnen kauwen en daardoor vermageren. Bonpard Senior is afgestemd op de behoefte van het oudere paard: de hoogwaardige ingrediënten worden goed opgenomen, ook als het paard minder goed kan kauwen. Verder stimuleert Bonpard Senior een gezonde darmwerking en bevordert het de weerstand. Bonpard Senior heeft een hoog vezelgehalte en een laag zetmeel- en suikergehalte. Het bevat aangepaste gehalten aan onder andere vitamine A, C, E, zink, koper en selenium. Het is geschikt in combinatie met ruwvoer of als enig voer en kan zowel droog als in slobbervorm gevoerd worden.
 • Mare & Foal -  biedt de zekerheid van uitstekende voeding voor uw merrie en veulen, én het gemak van maar één krachtvoer. Het biedt alles wat nodig is voor een gezonde groei van het veulen en een goede biest- en melkproductie van de merrie. Bonpard Mare&Foal heeft een hoog vet- en eiwitgehalte en een laag zetmeel-en suikergehalte. Het bevat een optimale aminozuursamenstelling en hoge gehalten aan koper, vitamine E en selenium.
 • Sondevoeding - mgeschikt voor paarden die tijdelijk niet kunnen eten of niet willen eten. Bonpard Sondevoeding is een poeder dat opgelost in water geschikt is als tijdelijke voeding voor paarden. Toediening per neussonde uitsluitend onder toezicht van een dierenarts.

Vetnutrition

De producten van Vetnutrition zijn door en voor dierenartsen ontwikkkeld. Er zit wetenschap achter de producten die zowel voor onderhoud als therapie zijn in te zetten. In ons assortiment zijn de producten hieronder bestsellers. Als maatwerk nodig is kunnen we altijd een passend ander product inzetten.
 • Broncho protect - ondersteunt bij luchtwegklachten en astma
 • Diatox absorber - vermindert diarree en mestwateren
 • Duivelsklauw - verlicht gewrichtsklachten
 • Hepar protect - ondersteunt bij leverproblemen
 • Lactamin - bevordert herstel na heftige inspanning of spierbevangenheid
 • Muscle Aid - bevordert herstel en opbouw van spieren
 • Muscle Aid Xtra - bevordert herstel en opbouw van spieren, in het bijzonder bij snel verzurende paarden
 • ProVite  - vitaminen en mineralen voor dagelijks gebruik of als extra weerstand nodig is
 • YeaSacc Xtra - pre- en probiotica voor herstel van gezonde darmfunctie na bijvoorbeeld mestwateren of antibiotica
 • Zand Ex - psyllium zaad product om zand uit te drijven als dit de oorzaak is van zandkoliek of bij mestonderzoek wordt aangetoond

Vet Nutrition2