Hoe kies je een passend supplement?

De keuze is reuze als het aankomt op voedingssupplementen voor je paard. Elke fabrikant beweert dat het 'past bij de behoefte van je paard', 'goed opneembaar is' of 'natuurlijk is'. Laten we voorop stellen dat geen enkel paard hetzelfde is, dus ook de behoeftes per paard verschillen. Dit komt door de manier waarop het paard gehouden, gevoerd en gereden wordt, maar is ook afhankelijk van bijvoorbeeld het ras.

Voor 95% van alle paarden in Nederland, ongeacht ras of trainingsintensiteit, geldt dat ze voldoende hebben aan goed ruwvoer en een aanvullend preparaat wat voorziet in vitaminen, mineralen en spoorelementen. Hierbij zijn een aantal zaken belangrijk:

  • goed ruwvoer - dit kan zijn vers gras, hooi, voordroogkuil of kuil. Belangrijk is dat het fris ruikt, vrij is van broei en schimmel en qua gehaltes aansluit bij de behoeften van het paard. Dat betekent voor het overgrote deel van de paarden: niet te suikerrijk maar met voldoende eiwit. De enige manier om uitsluitsel te krijgen over de gehaltes van het ruwvoer, is door een ruwvoer analyse uit te voeren. Dit kan eenvoudig en goedkoop via de Pavo ruwvoer Quickscan en geeft een indicatie van het de energiewaarde, het eiwitgehalte en het suikergehalte. Beter is echter een uitgebreide Equifeed analyse, dit geeft precies de gehaltes weer, maar ook belangrijke mineralen en spoorelementen.
  • opneembaarheid supplement - naast de concentratie van de vitaminen, mineralen en spoorelementen in een voedingssupplement, is de opneembaarheid minstens zo belangrijk. Zo is natuurlijk vitamine E veel effectiever dan een mengsel van synthetische soorten (zie ook hieronder) en zijn organisch gebonden mineralen veel beter opneembaar dan niet organisch gebonden mineralen. Bij eiwitten is het bijvoorbeeld belangrijk dat essentiële aminozuren (zoals methionine en lysine), die het paard niet zelf kan aanmaken, worden gesupplementeerd. Daar heeft het paard meer aan dan willekeurig (ruw) eiwit.
  • behoefte paard - als het paard om wat voor reden dan ook een andere behoefte krijgt, denk aan dracht, ziekte of ouderdom, dan kan een extra aanpassing van het dieet nodig zijn. Bij drachtige dieren betekent dit meer eiwit en energie, bij ziekte kan dit extra vitaminen, mineralen en vetzuren betekenen en bij ouderdom moet de verteerbaarheid makkelijker worden gemaakt.
Equine Services -Supplementen magnesium paard

Voedingsconsulent en voedingsadvies

Dierenarts Vivianne van Leeuwen is voedingsconsulent paard. Voedingsconsulenten voor paarden geven gericht en praktisch rantsoenadvies gebaseerd op wetenschappelijke kennis en jarenlange praktijkervaring. Samen met u als eigenaar wordt gekeken wat de behoefte is van het paard, welke voeders momenteel worden gegeven of in de smaak vallen, en hoe het rantsoen kan worden geoptimaliseerd. Voor meer informatie over het werk van een voedingsconsulent kijkt u op https://voedingsconsulentpaard.nl/.

Vitamine E supplementeren bij paarden

Vitamine E is een vetoplosbare vitamine die in het lichaam een functie heeft als anti-oxidant. Vitamine E speelt een belangrijke rol bij het wegvangen van vrije radicalen, welke schadelijk zijn voor het paard. Vers gras zit bomvol vitamine E, suppletie is dan niet nodig. In gedroogd ruwvoer neemt de concentratie vitamine E echter rap af, na 3 maanden zit er géén vitamine E meer in. In de winter is vitamine E bijvoeren dan ook een must. Natuurlijk vitamine E wordt het beste opgenomen door je paard. Maar: de meeste vitamine E supplementen bevatten een synthetische variant, waar je méér van moet geven om aan de behoefte te voldoen.

Natuurlijk vitamine E heet ook wel d-alpha-tocopherol of RRR-alpha-tocoferol. Dit is één van de acht varianten (isomeren) waarin vitamine E voorkomt. Dit is voor het paard het beste opneembaar in het verteringsstelsel. Voor natuurlijk vitamine E geldt dan ook dat 1mg hetzelfde is als 1I.E. (internationale eenheid, ook wel IU international units). Het lastige van natuurlijk vitamine E is dat het makkelijk afbreekt en daarom moeilijk in de beloofde concentraties te verwerken is in bijvoorbeeld krachtvoer. De vorm waarin het vit. E wordt gegeven is bepalend voor het aantal I.E. per mg vit. E

Als vitamine E synthetisch wordt nagemaakt krijg je all-rac-alpha-tocoferol ook wel dl-alpha-tocoferol genoemd. Hierin zitten vaak de acht isomeren van vitamine E, waardoor dit door het paard veel minder goed opneembaar, oftewel biologisch beschikbaar is. Dat kan betekenen dat tot wel 8x zoveel vitamine E gevoerd moet worden, om aan de behoefte van het paard te voldoen. Het kan dus zijn dat er bijvoorbeeld 800mg vitamine E in een kilo krachtvoer zit, waarvan maar 100I.E. overblijven die daadwerkelijk door het paard worden opgenomen. 

Behoefte
De gemiddelde dagelijkse behoefte van een paard is 1I.E. vitamine E per kilo lichaamsgewicht. Oftewel een paard van 600kg heeft 600I.E. vitamine E/dag nodig. Er is extra vitamine E nodig bij:

  • Olie gift: 125 I.E. extra per 100ml olie
  • Sport: 600I.E. extra vanaf Z-niveau
  • Melkgevende merrie: 100 I.E. per 100kg lichaamsgewicht merrie extra
  • Opgroeiende veulens tot 3 jaar: dubbele behoefte op basis van lichaamsgewicht, dus bij 450kg, 900I.E. per dag

Overdosering gebeurt pas bij 10x de behoefte van het paard. Je geeft dus niet gauw teveel vitamine E.

Hoe kies je?
Hier wordt het echt ingewikkeld, omdat veel fabrikanten niet op de verpakking zetten welk vitamine E is toegevoegd aan een voer. Als vitamine E supplementen die vrij verkrijgbaar zijn is Equi-vitamine E één van de weinige producten met puur d-alpha-tocopherol. Zelf maken we graag gebruik van vitamine E capsules die per capsule 600I.E. natuurlijk vitamine E bevatten. Door de capsulering zijn ze relatief lang houdbaar. Een pot met 210 capsules kost E61.36 incl BTW. Bestellen kan eenvoudig via ons contactformulier.


Koop kwaliteit

De betere supplementen bevatten goed opneembare voedingsstoffen en geen overmaat aan zaken die paarden niet extra nodig hebben (denk aan ijzer, suikers etc.). Sommige supplementen zijn verwerkt in een geconcentreerd product wat naast het ruwvoer aan aanvulling wordt gegeven. Andere voedingssupplementen vervangen een deel van het ruwvoer en bevatten ook extra vezels en gisten of prebiotica (denk aan koliek gevoelige paarden, oudere paarden etc.). Een goed product lijkt vaak duurder dan gemiddeld maar let op: ze zijn effectiever en geconcentreerder dan gemiddelde supplementen.

Zelf werken we graag met de onderstaande supplementen en voeders. Uw dierenarts helpt graag met het optimaliseren van het rantsoen van uw paard. Je kunt hiervoor gerust contact opnemen.

AudevardLogo audevard

Audevard producten zijn allemaal geproduceerd op basis van wetenschappelijk onderzoek. De productlijnen zijn zeer uitgebreid en daardoor is er voor ieder paard een passend product te vinden. Binnen onze praktijk schrijven we de volgende producten vaak voor: Bionutron Activ, Bionutron Senior, Ekyflex arthro, Ekyflex tendon, Bo Yea Sacc, Immuno RS, Ekyguard en nog veel meer. Voor meer informatie of het bestellen van Audevard producten kunt u contact opnemen met een van onze paardendierenartsen.
Bonpard-Veterinair-Speciaalvoeder-alle-producten-2

Bonpard

Bonpard, voorheen Sanéqui, zijn voeders ontwikkeld door dierenarts en paardenvoedingspecialist Anneke Hallebeek. Bonpard wil paardenhouders in staat stellen om paarden met een specifieke voerbehoefte zo goed mogelijk te voeden, zodat deze gezond worden en blijven. De Bonpard dieetvoeders, speciaalvoeders en supplementen zijn doelgericht en zonder compromissen samengesteld voor paarden met een specifieke voedingsbehoefte. De dieetvoeders zijn alleen via de dierenarts verkrijgbaar. Veel voorgeschreven voeders zijn de Non-obesitas en Colon.
Als volledig vitamine- en mineralen supplement is Bonpard Forage een mooi product. Door het gebruik van Intellibond is de smakelijkheid beter dan van veel andere geconcentreerde mineralenbrokjes. De techniek van Intellibond zorgt er voor dat de van nature vieze smaak van koper en zink pas in de maag vrijkomt in plaats van in de mond.

Equilin

De producten van Equilin zijn ontwikkeld door drs. Annette van Weezel Errens. Ze maakt gebruik van innovatie in de voedingstechnologie om op een natuurlijke wijze gezondere en minder gestresste paarden, met een verhoogd welzijn te krijgen. Equilin producten zijn ideaal voor paarden die (tijdelijk) wat extra's nodig hebben omdat ze bijvoorbeeld net ziek zijn geweest, tijdelijk slecht in hun vacht zitten of om het ruwvoer aan te vullen. De producten zijn via uw dierenarts verkrijgbaar. U kunt op onderstaande foto's klikken voor het bestellen van een specifiek product.