We kunnen het niet genoeg benadrukken; ruwvoer is de basis! Daarover lees je meer in dit artikel over ruwvoer. Voor veel paarden en pony’s levert ruwvoer in combinatie met een vitamine-mineralen supplement voldoende voedingsstoffen. Krachtvoer is nodig als een paard:
Er wordt in Nederland vaak en veel krachtvoer gegeven, terwijl dit vaak niet nodig is. Overdaad schaadt. Bovendien is enkele kilo's muesli of biks per dag geen garantie dat er wordt voldaan aan de voedingsbehoefte wat betreft vitaminen, mineralen en bijvoorbeeld goede kwaliteit eiwit. Hiervoor moet de behoefte van je paard worden afgezet tegen het (ruw)voer wat hij in totaal op een dag binnen krijgt.
Of er naast een goed vitamine-mineralen supplement nog aanvullend voer nodig is, is alleen te bepalen als er naar het totale rantsoen wordt gekeken en de behoefte van het paard. Een dragende merrie heeft aan het eind van de dracht hele andere behoeftes dan een paard wat M-niveau dressuur loopt. Hier kan een voedingsconsulent mee helpen door een voedingsadvies op te stellen.
De keuze is reuze als het aankomt op voedingssupplementen voor je paard. Elke fabrikant beweert dat het 'past bij de behoefte van je paard', 'goed opneembaar is' of 'natuurlijk is'. Laten we voorop stellen dat geen enkel paard hetzelfde is, dus ook de behoeftes per paard verschillen. Dit komt door de manier waarop het paard gehouden, gevoerd en gereden wordt, maar is ook afhankelijk van bijvoorbeeld het ras.
Voor 95% van alle paarden in Nederland, ongeacht ras of trainingsintensiteit, geldt dat ze voldoende hebben aan goed ruwvoer en een aanvullend preparaat wat voorziet in vitaminen, mineralen en spoorelementen. Hierbij zijn een aantal zaken belangrijk:
Vitamine E is een vetoplosbare vitamine die in het lichaam een functie heeft als anti-oxidant. Vitamine E speelt een belangrijke rol bij het wegvangen van vrije radicalen, welke schadelijk zijn voor het paard. Vers gras zit bomvol vitamine E, suppletie is dan niet nodig. In gedroogd ruwvoer neemt de concentratie vitamine E echter rap af, na 3 maanden zit er géén vitamine E meer in. In de winter is vitamine E bijvoeren dan ook een must. Natuurlijk vitamine E wordt het beste opgenomen door je paard. Maar: de meeste vitamine E supplementen bevatten een synthetische variant, waar je méér van moet geven om aan de behoefte te voldoen.
Natuurlijk vitamine E heet ook wel d-alpha-tocopherol of RRR-alpha-tocoferol. Dit is één van de acht varianten (isomeren) waarin vitamine E voorkomt. Dit is voor het paard het beste opneembaar in het verteringsstelsel. Voor natuurlijk vitamine E geldt dan ook dat 1mg hetzelfde is als 1I.E. (internationale eenheid, ook wel IU international units). Het lastige van natuurlijk vitamine E is dat het makkelijk afbreekt en daarom moeilijk in de beloofde concentraties te verwerken is in bijvoorbeeld krachtvoer. De vorm waarin het vit. E wordt gegeven is bepalend voor het aantal I.E. per mg vit. E
Als vitamine E synthetisch wordt nagemaakt krijg je all-rac-alpha-tocoferol ook wel dl-alpha-tocoferol genoemd. Hierin zitten vaak de acht isomeren van vitamine E, waardoor dit door het paard veel minder goed opneembaar, oftewel biologisch beschikbaar is. Dat kan betekenen dat tot wel 8x zoveel vitamine E gevoerd moet worden, om aan de behoefte van het paard te voldoen. Het kan dus zijn dat er bijvoorbeeld 800mg vitamine E in een kilo krachtvoer zit, waarvan maar 100I.E. overblijven die daadwerkelijk door het paard worden opgenomen.
Behoefte
De gemiddelde dagelijkse behoefte van een paard is 1I.E. vitamine E per kilo lichaamsgewicht. Oftewel een paard van 600kg heeft 600I.E. vitamine E/dag nodig. Er is extra vitamine E nodig bij:
Overdosering gebeurt pas bij 10x de behoefte van het paard. Je geeft dus niet gauw teveel vitamine E.
Hoe kies je?
Hier wordt het echt ingewikkeld, omdat veel fabrikanten niet op de verpakking zetten welk vitamine E is toegevoegd aan een voer. Als vitamine E supplementen die vrij verkrijgbaar zijn is Equi-vitamine E één van de weinige producten met puur d-alpha-tocopherol. Zelf maken we graag gebruik van vitamine E capsules die per capsule 600I.E. natuurlijk vitamine E bevatten. Door de capsulering zijn ze relatief lang houdbaar. Een pot met 210 capsules kost €62.50 incl BTW. Bestellen kan eenvoudig via ons contactformulier.
De betere supplementen bevatten goed opneembare voedingsstoffen en geen overmaat aan zaken die paarden niet extra nodig hebben (denk aan ijzer, suikers etc.). Sommige supplementen zijn verwerkt in een geconcentreerd product wat naast het ruwvoer aan aanvulling wordt gegeven. Andere voedingssupplementen vervangen een deel van het ruwvoer en bevatten ook extra vezels en gisten of prebiotica (denk aan koliek gevoelige paarden, oudere paarden etc.). Een goed product lijkt vaak duurder dan gemiddeld maar let op: ze zijn effectiever en geconcentreerder dan gemiddelde supplementen.
Zelf werken we graag met de onderstaande supplementen en voeders. Uw dierenarts helpt graag met het optimaliseren van het rantsoen van uw paard. Je kunt hiervoor gerust contact opnemen.
Bonpard zijn voeders ontwikkeld door dierenarts en paardenvoedingspecialist Anneke Hallebeek. Bonpard wil paardenhouders in staat stellen om paarden met een specifieke voerbehoefte zo goed mogelijk te voeden, zodat deze gezond worden en blijven. De Bonpard dieetvoeders, speciaalvoeders en supplementen zijn doelgericht en zonder compromissen samengesteld voor paarden met een specifieke voedingsbehoefte. De dieetvoeders zijn alleen via de dierenarts verkrijgbaar. Er zijn voor verschillende toepassingen geschikte voeders: