Onafhankelijk voedingsadvies

Je bent wat je eet, en dat is voor je paard niet anders. Gezonde voeding is de basis voor een gezond en sterk paard met een goede weerstand. Meer dan de helft van de aandoeningen die we in de dagelijkse paardenpraktijk tegen komen zijn gerelateerd aan voeding, of komen zelfs direct voort uit verkeerde voeding. Een greep uit de voorbeelden:

  • koliek
  • diarree
  • mestwateren
  • hoefbevangenheid
  • insuline resistentie
  • verminderd presteren
  • hoef- en huidproblemen
  • jeuk
  • astma
  • gebitsproblemen

Ruwvoer, de basis

De meeste vragen over paardenvoeding gaan over... brokken en supplementen. Zonde! Want de basis van de paardenvoeding is toch echt goede kwaliteit ruwvoer.
Hier kan de brokken maker weinig aan verdienen, dus er wordt met marketing geen aandacht aan geschonken.  Dat doen we bij het maken van een voedingsadvies natuurlijk anders. We kijken samen met jou naar de omstandigheden waarin je paard wordt gehouden en maken een passend rantsoen.

Verdiepen in de voeding is nodig om je paard gezond te voeren. Je leest hier meer over:
  • ruwvoer - wat is het, wat is kwaliteit?
  • ruwvoer analyse - welke opties zijn er en waarom zou je analyseren?
  • supplementen -vitaminen en mineralen balancers, aanvullend voer bij speciale behoeftes
Voordroogkuil

Voedingsadvies

Bij het opstellen van een voedingsadvies worden heel veel factoren meegenomen die van invloed zijn op de behoefte van het paard en de kwaliteit van het voer. Hoeveel beweegt je paard? Is er sprake van onderliggende ziekte of klachten? Hoe wordt het paard gehuisvest? Hoe ligt het ruwvoer opgeslagen? Zijn er ruwvoeranalyses beschikbaar? Heb je voorkeur voor een bepaald merk, of eet je paard bepaald voer niet?

Deze vragen worden in een consult op stal, of digitaal met je doorgenomen. Het formulier hieronder wordt daarbij als leidraad gebruikt. Je kunt een exemplaar hier downloaden. Het zal je verbazen hoe complex gezond voeren kan zijn, maar daar zijn wij voor om het voor jou en je paard zo duidelijk en goed mogelijk te krijgen. We houden altijd rekening met de omstandigheden en (on)mogelijkheden bij jou op stal.

De dierenarts gaat vervolgens met al deze informatie rantsoenberekening maken. In een uitgebreid rapport krijg je een overzicht van het nieuwe rantsoen en wat je daarvan mag verwachten voor de gezondheid van je paard.

invulformulier voedingsadvies paard dkbo p1
invulformulier voedingsadvies paard dkbo p2
invulformulier voedingsadvies paard dkbo p3

Voedingsadvies Excellent Care

Samen met de dierenarts neem je uitvoerig alles door wat belangrijk is voor het voedingsadvies. Je hebt één of meerdere ruwvoer analyses laten uitvoeren van het ruwvoer wat je de komende maanden kunt gaan voeren. De dierenarts rekent voor je uit wat het huidige rantsoen betekent voor je paard. Het kan natuurlijk zijn dat je al hartstikke goed bezig bent en de voer berekening dit bevestigd. Meestal zien we dat er ruimte is voor (veel!) verbetering. We zorgen er voor dat je nieuwe voedingsadvies aansluit op de wensen en behoeften van je paard. Met de analyse van je ruwvoer in de hand kunnen we precies uitrekenen wat nodig is voor een gebalanceerd dieet. We vullen aan met mineralen balancers, een aanvullend ruwvoeder, of een extra ruwvoeder om grote uitschieters in je eigen ruwvoer te temperen.

Als je voert volgens het voedingsadvies houden we contact hoe het gaat. Lust je paard alles? Pakt het uit zoals we vooraf hadden verwacht? Valt je paard bijvoorbeeld goed af, of komt de energie terug in de sport? Zo houden we een vinger aan de pols en sturen we tijdig bij als er veranderingen nodig zijn.

Wist je dat een voedingsadvies ook voor meerdere paarden of een hele stal kan worden gemaakt? Vraag naar de mogelijkheden bij je dierenarts.

VOORBEELD EXCELLENT CARE VOEDINGSADVIES
Arm bespierd paard met mestwateren

Voedingsadvies Basic Care

Soms zijn de mogelijkheden op stal beperkt. Je hebt bijvoorbeeld erg wisselende partijen ruwvoer op de pensionstal waar je paard staat. Dat betekent dat er vaak geen, of erg beperkte ruwvoeranalyses beschikbaar zijn. Toch wil je weten of je je paard goed voert. Omdat we weinig weten over het ruwvoer is het Basic Care voedingsadvies minder exact uit te rekenen. We kunnen op basis van gemiddelde waarden van ruwvoer in Nederland wel een inschatting maken voor je rantsoen. Zo kijken we samen naar de kwaliteit van het ruwvoer en kunnen we je adviseren hoeveel en hoe vaak je het ruwvoer kunt geven. Op basis van de landelijke gemiddelden rekenen we ook uit welke aanvulling in vitaminen en mineralen nodig is om je paard ruim voldoende te voeren. Ook krijg je voor je paard passende tips als het gaat om suiker verlagen, verveling tegen gaan, of zorgen dat je paard langzamer eet.

Als je voert volgens het voedingsadvies houden we contact hoe het gaat. Lust je paard alles? Pakt het uit zoals we vooraf hadden verwacht? Valt je paard bijvoorbeeld goed af, of komt de energie terug in de sport? Zo houden we een vinger aan de pols en sturen we tijdig bij als er veranderingen nodig zijn.

Wist je dat een voedingsadvies ook voor meerdere paarden of een hele stal kan worden gemaakt? Vraag naar de mogelijkheden bij je dierenarts.

VOORBEELD BASIC CARE VOEDINGSADVIES
Drachtige merrie gezond voeren

Voedingsadvies kosten

Voer je paard gezond en voorkom prijzige spoedzorg zoals koliek of hoefbevangenheid. In onderstaande kosten zijn de prijzen voor ruwvoeranalyses niet meegenomen. Je betaalt voor kwaliteit en inzicht, daarover lees je hier meer.

Voedingsadvies Basic Care kost €84,50 incl. BTW, voedingsadvies Excellent Care €169,25 incl. BTW. Voor opties voor een grote stal leveren we maatwerk, de kosten hangen af van de tijd die het kost een goed advies te schrijven. Wil je weten wat voor jou en je paard de mogelijkheden zijn? Bel dan met 0182-309218 of stuur een whatsApp naar 06-46140808



voedingsadvies hoefbevangen paard dkbo
ERVARINGEN VAN ANDEREN

Elise Nooter over haar hoefbevangen Haflinger Bijou

Mijn haflinger kampt haar hele leven lang al met overgewicht. Ze lijkt dik te worden van lucht. Helaas kregen we vorig jaar ook te maken met zware hoefbevangenheid en zagen door de bomen het bos even niet meer. Via mijn dierenarts kwam ik terecht bij Vivianne voor een juist dieetadvies. Zij heeft ons van begin tot eind bijgestaan (in totaal meer dan een half jaar) en ons super goed geholpen. De communicatie verliep duidelijk en kon met iedere vraag bij Vivianne terecht. Het is zeker niet overdreven om te zeggen dat zonder Viviannes hulp mijn paard niet zo goed hersteld was zoals ze nu gelukkig wel is. Rond zal ze altijd zijn, zo is ze gebouwd. Wel is het duidelijk zichtbaar hoeveel gewicht ze nu kwijt is en zit een stuk beter in haar vel. Hopelijk gaat dit verloren gewicht haar ook helpen beter door de hete zomers heen te komen. 
Ik raad Vivianne zeker aan bij iedereen met vragen over zijn/haar paard m.b.t. voeding. Het advies is makkelijk, duidelijk en het kan het leven van jou en je paard aanzienlijk verbeteren.

ERVARINGEN VAN ANDEREN

Angelique van Ass over Chic

Ca. 15 jaar geleden kreeg ik het paardenvirus. Op mijn 45e!! volgde ik een cursus natural horsemanship en ging ik voor de bijl. Had geen paardenervaring, al wel een flinke dierenschare. Ontmoette Chic een quarter horse van 4 jaar en werd verliefd. Mijzelf goed laten informeren over verzorging, voeding (dacht ik), nam paardrijles op de horsemanshop manier etc. Chic een jaar lang gelogeerd bij een manege zodat ik alles kon leren. En werd ingewijd door mijn trainer / coach in rijden, voeding en verzorging en dacht dat ik alles wel goed onder controle had. Na mijn 'leerperiode' kwam Chic naar huis (had in de tussentijd stal, bak en weides rund uw hause gecreëerd).

Op 7 jarige leeftijd kreeg Chic een ernstige vorm van koliek (darm moest voor een groot deel worden verwijderd). Heeft 3 weken in de Lingehoeve gestaan voor herstel. Dat ze het gered heeft is een wonder. Kreeg een voedingsadvies en dat heb ik jaren gevolgd. Alles ging ogenschijnlijk prima. Onze band werd hechter en hechter.

Tot 3 jaar geleden. Chic kwam als een wrak uit de wei. Liep heel slecht maar vertoonde niet het reguliere hoefbevangen beeld. Accute hulp van hoefsmid, dierenarts en fysio. Maar nog steeds geen diagnose na 4 dagen. Zijn toen zelf actie gaan ondernemen. Via internet contact gezocht met Frank van Leeuwen. Kwam met mobiele kliniek bij ons op de oprit. Wist het direct maar bevestigde zijn vermoeden met een aantal röntgenopnames. Zwaar hoefbevangen in een dermate fase dat het eigenlijk doodsoordeel werd. Maar zo maar mijn soulmate afstaan ging mij te ver. Met een buitengewoon bijzonder gemotiveerde Frank hebben wij - samen met Raymon (een top hoefsmid) -  Chic erboven op gekregen. Vervolgens gedurende 1,5 jaar- 24 uurs zorg van mij, mijn man en mijn bijzondere paardenmeisjes.  

Tijdens dit ziekteproces introduceerde Frank Vivianne bij mij. Een wereld ging voor mij open. Hoeveel je zelf kunt doen aan een paard gezond houden. En ongelooflijk hoe weinig de reguliere dierenzorg hier van weet. Enfin, op basis van klinisch/bloed en mentaal onderzoek werd de 0 situatie door haar bepaald. Daarna werd hooi onderzocht bij Eurofins in Wageningen en op basis daarvan de juiste dosering (hooi, supplementen, ander ruwvoer etc) samengesteld. En natuurlijk gekeken naar de levensstijl van Chic (en of mevrouw het allemaal wel lustte). 

Dat houden we nu al jaren als programma aan. Alles wordt streng gevolgd zodat als er wat afwijkends is er direct kan worden bepaald waar het aan ligt. Bij iedere nieuwe hooipartij wordt de procedure gevolgd. Hooi naar Wageningen, advies Vivianne en weer streng opvolgen. Tot 2 x toe hebben we hooi geweigerd dat ofwel te matig van kwaliteit was of niet paste in het gezondheidsprofiel van Chic.  

Vivianne is naast een professional ook een mens met een (paarden) hart. En denkt in alle opzichten praktisch mee zodat het ook haalbaar is. Maar soms is het ook niet anders. Want gedurende 2 jaar dagelijks alle partijen hooi spoelen (ook met minus 15 graden) kan ook onderdeel van het dieet uitmaken.  

Ik heb zelf bijzonder veel geleerd van dit proces en zou een ieder (ook met een gezond paard) adviseren voeding als top prio in te zetten.  En daarbij de professionele support te vragen van Vivianne!


Voor