Nieuwe infecties in de droogstand omlaag door MAX10-project

Iedereen kent het wel: een koe doorloopt zonder problemen de droogstand en komt er met een kwaad kwartier uit. Dat kan een keer gebeuren, maar hoe vaker hoe vervelender. Een haalbaar doel is minder dan 10% nieuwe infecties in de droogstand, maar dat redt maar een klein deel van de veehouders in onze praktijk. Daarnaast streven we naar meer dan 80% genezing tijdens de droogstand van koeien met hoog celgetal. Dat doel wordt vaker gehaald.


Waarom streven naar minder dan 10% nieuwe infecties?

Een koe die met laag celgetal de droogstand in gaat en er ook weer laag uit komt produceert meer melk. Ook worden bij deze koe minder kosten gemaakt met het oog op medicijnen en melkderving en zorgt de probleemloze koe voor meer werkplezier. Economisch gezien kost een koe met mastitis zo’n €240 per jaar. Dit komt voornamelijk door de melkderving.


Waarom meer dan 80% genezing van hoogcelgetal koeien in de droogstand? 

De droogstand is hét ultieme moment om hoog celgetal koeien aan te pakken en de uier te laten herstellen. Deze genezing zorgt er dan ook voor dat de koe in lactatie geen bron van besmetting is voor andere koeien.
slogan

grafiek

Statistieken

In de 2018 tabel zijn de veehouders te zien waarvan wij de gegevens  van de mpr in pirDap kunnen bekijken.

1: Hier wil je zitten. Goede genezing en weinig nieuwe infecties.
2: Goede genezing, maar meer dan 10% nieuwe infecties.
3: Weinig nieuwe infecties, maar onvoldoende genezing.
4: Onvoldoende genezing en veel nieuwe infecties.

Bij bedrijven in vak 2 en 4 is verbetering haalbaar.

Benieuwd op hoeveel procent nieuwe infecties en genezing uw bedrijf zit? Vraag het vrijblijvend aan Rimke, Thijs of Sophie.

Doe mee!

In februari start onze praktijk met het MAX10-traject: samen met deelnemende bedrijven gaan we het droogstandmanagement optimaliseren om onder 10% nieuwe infecties te komen. Deelnemers ontvangen van ons de benodigde materialen en krijgen een praktische (gezamenlijke) droogstandworkshop aangeboden. We starten met een individueel intakegesprek. Ongeveer 10 weken na de start meten we de eerste resultaten. Zo nodig krijgt de deelnemer handvatten om bij te sturen. Elke drie maanden tot één jaar na aanvang evalueren we op uw bedrijf of het doel (minder dan 10% nieuwe infecties) is bereikt en de totale uiergezondheid op het bedrijf is verbeterd.

Het volledige pakket (intakegesprek, 4 tussentijdse gesprekken, eindevaluatie en de workshop, allen incl. visite) voor maar €599, dus €149 per kwartaal. Met maar drie mastitis koeien per jaar minder heeft u het geld er dus zo uit.

Wilt u graag inschrijven of meer informatie? Rimke, Thijs en Sophie vertellen u graag meer. U kunt hen bereiken via 0182-309218

verloop