Algemeen

Kippen worden veel gehouden als hobbydieren en zijn leuk gezelschap. Ze scharrelen vaak niet ver van hun hok rond en zijn druk met het vinden van voedsel of het nemen van een zandbad. Daarnaast leggen ze ook heerlijke eitjes. 

Huisvesting

Kippen hebben ruimte nodig om rond te scharrelen, ze besteden normaal bijna de hele dag aan het vinden van voedsel, zonnen en zandbaden. Het is daarom belangrijk dat ze ook zand en zachte grond tot hun beschikking hebben, waarin ze kunnen zandbaden. Kippen zijn prooidieren en zoeken graag beschutting van bijvoorbeeld bebossing als ze rondscharrelen. Het zijn echte groepsdieren en kunnen slecht alleen gehouden worden. De groepen bestaan vaak uit meerdere hennen, eventueel met een haan. Naast een buitenverblijf, hebben de kippen een nachthok nodig. Dit hok moet altijd beschikbaar zijn en beschikken over voldoende zitstokken, zodat de kippen ’s nachts op stok kunnen. In het binnenhok kan ook een lamp worden gebruikt om de rui van de kippen uit te stellen. Dit vindt normaal in het najaar plaatst, de kippen stoppen dan met leggen. Let op dat er geen TL-buis wordt gebruikt, kippen zien dit als knipperend licht. De leghokken moeten in een beschut, op een wat donker plekje worden gemaakt, met een zachte bodembedekking, zodat de kippen daar hun eieren leggen. Want eieren rapen is leuk, maar als er eitjes blijven liggen is er een kans dat er plots een heel koppeltje kuikens bij de kippen loopt.  Ontwerp zonder titel 2

Voeding

Kippen zijn van nature alleseters en scharrelen vaak hun maaltje bij elkaar. Omdat ze geen tanden hebben nemen ze steentjes op om te gebruiken voor het vermalen van het voer. Daarnaast hebben ze veel calcium nodig, omdat de eierschil veel calcium bevat. Er is speciaal opfok en legmeel of -korrel, zodat de dieren voldoende calcium, maar ook de juiste hoeveelheid fosfor en andere vitamine en mineralen opnemen. Door kippengrit (gebroken schelpjes) aan te bieden, kunnen de kippen extra calcium binnen krijgen naar behoefte.  

Verzorging

Kippen zijn over het algemeen gemakkelijk te houden, belangrijk is wel om te controleren of ze in een goede conditie zijn. Dit kan door de borstbespiering te voelen, de spieren mogen niet invallen rond de kam op het borstbeen. Er zijn verschillende oorzaken van gewichtsverlies bij kippen, maar wormen zijn een bekende hiervan. Bij twijfel kan de mest van kippen worden onderzocht op onder andere wormen, om te kijken of behandeling nodig is. Voor kippen zijn veel soorten vaccinaties op de markt, maar deze zijn voornamelijk voor bedrijfsmatig gehouden pluimvee, en komen daardoor in grote verpakkingen, waardoor doseren voor enkele dieren lastig is.  

Vraag het de dierenarts

Het houden van kippen is erg leuk, maar soms is het prettig om met iemand met extra kennis te overleggen. Wilt u graag eens met de dierenarts kijken naar de huisvesting, voeding of welke behandelingen nodig zijn, neem dan gerust contact op voor een bezoek en overleg.  


Tekst geschreven door Mariska Lansbergen