Dieronvriendelijke "hulpmiddelen"


Er zijn tegenwoordig veel verschillende middelen op de markt die zouden helpen met de opvoeding van de hond. In de praktijk blijkt dit echter heel anders te gaan en zijn veel "hulpmiddelen" erg hond onvriendelijk.

Halti

De halti is afgeleid van het paardenhalster en werkt in princiepe ook op dezelfde manier. Het is gemaakt van nylon en het verschil met het paardenhalster is dat de halti ook om de neus kan snoeren. De halti is daarom een correctie middel, waarbij het bijten over de snuit wordt nagebootst. Het bandje over de neus is daarnaast een constante dominante handeling en wordt daarom als een constante correctie ervaren.

Gentle leader

De gentle leader is afgeleid van de halti. De gentle leader is echter zwaarder dan de halti. Ook hiermee wordt het "over de snuit bijten" nagebootst, echter de druk van dit bijten is continu. Dit wordt versterkt op het moment dat de hond zijn kop afwend.

Follow me

De follow me is een soort tussenvorm van de halti en de gentle lead. De follw me lijkt op de gentle leader maar heeft aan de onderkant een extra bandje met een oog waaraan een riem bevestigd kan worden. Dit bandje zorgt ervoor dat de neusriem strakker om de neus getrokken word op het moment dat de kop met de lijn afgewend wordt. Ook dit is dus een correctie middel wat dus constant corrigeert

Halster hond en paard

Bovenstaande "hulpmiddelen" zijn gebaseerd op een paardenhalster. Er wordt nog wel eens de vergelijking gemaakt dat een halster bij een paard net zo werkt als bij een hond. Dit is echter absoluut niet het geval! Een halster bij een paard wordt gebruikt om te geleiden en niet om te straffen. Paarden communiceren anders met elkaar dan honden. Voor een paard is iets over de neus geen correctie, want dit gebruiken ze niet in de communicatie. Voor honden is dit echter een dominante handeling en als dit continu is, wordt dit een straf! De vergelijking dat een halster hetzelfde zou werken gaat dus absoluut niet op. Daarnaast kunnen er door deze "halsters" ook nekklachten ontstaan doordat de kop steeds wordt omgetrokken.


Slipketting

Een slipketting heeft eigenlijk meerdere nadelige gevolgen. Allereerst word de hond eigenlijk gewurgd. De luchtpijp en bloedvaten worden bekneld waardoor de hond het erg benauwd krijgt. Daarnaast komt ook vaak nog het vel tussen de schakels van de ketting. Van de slipketting heb je ook varianten met verschillende lengtes pinnen. Een hond die hiermee word gecorrigeerd krijgt dus met kracht stalen pinnen in zijn nek geduwd. Daarnaast horen honden veel beter dan mensen en is alleen het geluid van een slipketting al een voorbode voor de straf. De hond gaat namelijk het geluid van de ketting koppelen aan de correctie.


Anti-trektuig

Anti-trektuigen zijn er in verschillende varianten. Bij alle varianten komt het er op neer dat de hond op een nare manier word gecorrigeerd als hij trekt. Honden leren met deze tuigen echter niet te wandelen zonder trekken! Ze weten uiteindelijk wat ze niet moeten doen, maar niet wat ze wel moeten doen. Een hond die vervolgens met een halsband of niet corrigerend tuig loopt, zal nog steeds trekken. Beter kan er aandacht besteed worden aan wat we juist wel willen zien en dit met belonen. Een gediplomeerde hondenschool of gedragstherapeut kan u hierbij helpen.

Anti blafbanden

Het idee achter de blafband is dat hij straft als de hond blaft. Er zijn hiervoor 2 verschillende systemen. De eerste werkt op de trilling van de stembanden en de andere werkt op geluid. Bij de laatste optie kan dus ook gebeuren dat als de hond van de buren luid aan het blaffen is dat de hond met de band hiervoor wordt gestraft. Naast de 2 verschillende systemen heb je ook verschillen in straf. De meest verkochte banden werken met citronella of stroom. De citronella blijft, na het straffen voor het blaffen, in de lucht hangen waardoor de hond voortduren wordt gestraft. Dit is erg bedreigend voor de hond. Van de stroombanden krijgt de hond een pijnlijke schok.
Vaak blaffen honden omdat ze het eng vinden om alleen te zijn. Ze hebben van hun moeder geleerd om geluid te maken als ze zich onveilig voelen. Zij komt dan om ze gerust te stellen. Hetzelfde doet een hond als u weg bent. Hij blaft om aan te geven dat hij zich onveilig voelt. Uiteindelijk werkt dit ook, want u komt altijd weer thuis. Dat u ook thuis komt als de hond stil is, weet hij niet. Een hond met een anti blafband word gestraft omdat hij blaft (wat dus meestal voortkomt uit angst), het resultaat is dat er alleen maar bevestigt dat het inderdaad gevaarlijk is als de hond alleen thuis is. Er zijn honden die stoppen met blaffen door deze optie maar die zijn vaak thuis nog angstiger. Andere gaan over op het slopen van de inboedel. Niet om de eigenaar te pesten, maar er is wetenschappelijk aangetoond dat zowel blaffen, piepen, huilen als het slopen stressverlagend werkt. Daarom kunt u voor blaffen in huis beter een gedragstherapeut raadplegen.

Resultaat

Het ogenschijnlijke resultaat, bij alle correctiemiddelen, is dat het lijkt te werken. De hond zal immers, om de straf te vermijden, het ongewenste gedrag (soms) niet meer vertonen. Het probleem wordt hier echter niet minder maar juist groter van! Een hond koppelt de straf niet alleen aan degene die de straf toedient, maar ook aan dat waar de hond naar toe wilde gaan. Een hond die naar andere honden uitvalt en een keer ontsnapt heeft nu zo'n hekel aan andere honden gekregen dat hij vaak nog meer schade aanricht. Daarnaast is het ook erg slecht voor de band tussen hond en eigenaar (roedelleider). Een roedelleider hoort namelijk een veilige omgeving te creëren, met agressie en correcties wordt juist angst gecreëerd. Ook geeft u als rang hogere hiermee de hond het voorbeeld dat agressie en correcties normaal zijn in het gedrag. Hij zal dit dus ook gaan gebruiken tegen rang lagere. Er kunnen hierdoor gevaarlijke situaties ontstaan.

In de meeste gevallen van ongewenst gedrag is er sprake van miscommunicatie tussen mens en hond. Deze zijn vaak op te lossen door een uitleg van wat er gebeurt, de vertaling van hoe de hond dit ervaart en aan de hand daarvan ander gedrag neerzetten. Een gediplomeerde gedragstherapeut kan u hier goed bij begeleiden. 


Bron

Kynologisch centrum Quiebus
- hondenscholen
- gedragstherapie
- opleidingen

Voor meer informatie kunt u kijken op hun website: https://www.quiebus.nl

De Quiebus visie:
"Wij zijn van mening dat honden niet in staat zijn om zelf voor hun belangen op te komen, wij doen dat graag voor ze. Dit betekend dat wij op de hondenscholen en in de gedragstherapie nooit gebruikt zullen maken van hondonvriendelijke hulpmiddelen. Binnen de opleidingen staat dit dan ook centraal, zo leren wij de cursisten om op de hondenschool en in de gedragstherapie zonder deze materialen te werken."